Wpływ norm rachunkowości na jakość informacji zarządczej - Nowak, Edward (Influence of Accounting Standards on the Quality of Management Information, 2010)
Rachunkowość jest systemem informacyjnym jednostki gospodarczej, którego głównym zadaniem jest dostarczanie informacji różnym odbiorcom. Informacje są tworzone w rachunkowości zgodnie z określonymi normami o charakterze obligatoryjnym lub fakultatywnym. Normy te w dużym stopniu wpływają na jakość informacji tworzonych w systemie rachunkowości. Od jakości tej zależy trafność decyzji podejmowanych na ich podstawie. Niniejszy artykuł koncentruje się na wpływie norm rachunkowości na jakość informacji wykorzystywanych w zarządzaniu jednostkami gospodarczymi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 377-386
Keywords: rachunkowość; normy rachunkowości; informacje zarządcze; jakość informacji