System pomiaru dokonań szpitali w Anglii - Mućko, Przemysław (Performance Measurement System of Hospital Trusts in England, 2010)
W artykule przedstawiono system pomiaru dokonań trustów prowadzących szpitale w Anglii. System, powstały na początku dekady, przypisywał trusty do jednej z czterech kategorii na podstawie oceny podstawowych standardów opieki, stopnia realizacji kluczowych priorytetów i osiąganiu celów wyznaczonych zrównoważoną kartą wyników. W wyniku stopniowej ewolucji włączono do systemu oceny etap rejestracji jednostki w Komisji ds. Jakości Opieki, dalsze jej elementy dotyczą jakości opieki oraz jakości zarządzania finansami. Cały system ma strukturę wielopoziomową, wykorzystującą bogatą infrastrukturę instytucjonalną brytyjskiego systemu zdrowotnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 345-354
Keywords: pomiar dokonań; ochrona zdrowia; szpitale; zrównoważona karta wyników