Cash pooling - problemy prawno-podatkowe - Martynowicz, Aleksandra (Cash Pooling - Legal and Tax Issues, 2010)
Cash pooling jest metodą, dzięki której można zwiększyć efektywność zarządzania finansami w grupie podmiotów powiązanych. Polega na skoncentrowaniu środków z rachunków bankowych poszczególnych uczestników na skonsolidowanym rachunku bankowym grupy. Pozwala to zarządzać łącznie środkami pieniężnymi grupy przy wykorzystaniu efektu skali. Cash pooling jest umową nienazwaną. Brak regulacji w polskim prawie powoduje wiele wątpliwości co do jego stosowania pod kątem prawa podatkowego. Artykuł ma na celu identyfikację problemów prawnych i podatkowych związanych z cash poolingiem. Przedmiotem pracy jest scharakteryzowanie umowy cash poolingu oraz przedstawienie jej skutków pod kątem opodatkowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 326-334
Keywords: cash pooling; zarządzanie płynnością finansową; transakcje między pomiotami powiązanymi; konsolidacja rachunków bankowych; opodatkowanie