Ustalanie utraty wartości środków trwałych metodą zdyskontowanych przepływów pieniężnych - Krzeszowski, Wojciech Dawid (The Loss of the Value of Fixed Assets According to the Discounted Cash Flow Method, 2010)
Składniki aktywów przedsiębiorstwa podlegają okresowej wycenie. Ma ona na celu przedstawienie w bilansie przedsiębiorstwa składników majątkowych z uwzględnieniem zasady ostrożnej wyceny. Do wyceny aktywów oraz określenia potencjalnej utraty ich wartości można wykorzystać metodę opierającą się na zdyskontowanych przepływach pieniężnych. Została ona przedstawiona w prezentowanym artykule w odniesieniu do środków trwałych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 268-277
Keywords: utrata wartości aktywów; środki trwałe; DCF