Koszty jakości usług bankowych - Kister, Agnieszka (Banking Services Quality Costs, 2010)
Celem niniejszego artykułu jest omówienie kosztów jakości, występujących podczas świadczenia usług bankowych. Usługi te powinny charakteryzować się wysoką jakością w obliczu wysokiej konkurencji podobnych usług na rynku. Pomiar jakości kosztów, jej braku lub nakładów związanych z jej ponoszeniem jest możliwy dzięki wyodrębnieniu oraz stosowaniu przez instytucję finansową pozaewidencyjnego rachunku kosztów jakości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 213-221
Keywords: jakość usług bankowych; pomiar jakości usług bankowych; rachunek kosztów jakości; koszty jakości