Controlling podatkowy jako narzędzie minimalizacji ryzyka podatkowego - Kadej, Anetta (Tax Controlling as a Tool Minimizing Tax Risk, 2010)
Przedsiębiorstwa poszukują skutecznych narzędzi minimalizacji ryzyka, aby móc przystosować się do funkcjonowania w wysoce zmiennym otoczeniu. Artykuł przedstawia problematykę ryzyka podatkowego oraz koncepcję controllingu podatkowego jako skutecznego narzędzia jego minimalizacji. Oprócz przedstawienia samej istoty controllingu podatkowego, zaprezentowano także zasoby informacyjne, z jakich czerpie controlling podatkowy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 194-203
Keywords: ryzyko podatkowe; controlling podatkowy; optymalizacja podatkowa