Wybrane zagadnienia z zakresu zmian w rachunkowości budżetowej oraz analizy potrzeb informacyjnych w jednostkach samorządu terytorialnego - Kaczmarek, Marcin (Chosen Aspects of Changes in Budget Accounting and the Analysis Information Needs in the Local Government Units, 2010)
Artykuł przedstawia zagadnienia dotyczące wdrożenia budżetowania zadaniowego w jednostkach samorządu terytorialnego. Proces ten wiąże się z pokonaniem następnych etapów i rozwiązaniem wielu problemów, które wpływają na ostateczną postać uzyskanych informacji. Artykuł prezentuje przemyślenia autora w zakresie tematyki dotyczącej budżetowania zadaniowego wypracowane na bazie doświadczeń związanych z wdrożeniami tego narzędzia w jednostkach samorządu terytorialnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 180-193
Keywords: budżet zadaniowy; opracowanie struktury budżetu; struktura wydatków (kosztów) publicznych; analiza potrzeb informacyjnych; system rachunkowości zadaniowej