Rola wartości godziwej w zarządzaniu wartością jednostki gospodarczej - Jędrzejczyk, Marcin (Fair Value Estimation in Managing the Enterprise, 2010)
Artykuł przedstawia możliwości aplikacyjne wartości godziwej w procesie zarządzania wartością podmiotu gospodarczego. Różnorodność modeli wyceny i adekwatność do rzeczywistości transakcyjnej stawia wartość godziwą ponad znanymi dotychczas i stosowanymi w rachunkowości modelami wyceny. Zarządzanie wartością przedsiębiorstwa pozostaje w ścisłym związku z osiąganymi przez podmiot rezultatami, dlatego może stać się jedną z wiodących metod zarządzania i kontrolingu procesów zachodzących w przedsiębiorstwie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 171-179
Keywords: wartość godziwa; zarządzanie wartością przedsiębiorstwa