Pomiar dokonań a zarządzanie dokonaniami przedsiębiorstwa - Jaworska, Elżbieta (Relationship between Performance Measurement and Performance Management, 2010)
Artykuł omawia pomiar dokonań jako efektywne narzędzie zarządzania przedsiębiorstwem. Ukazano w nim istotę dokonań i ich pomiaru. Zaprezentowano przyczyny, dla których powinno się mierzyć, monitorować i oceniać dokonania. Ponadto przedstawiono różne poglądy na temat pomiaru i zarządzania dokonaniami przedsiębiorstwa oraz relacje między tymi zagadnieniami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 161-170
Keywords: mierniki; pomiar dokonań; zarządzanie dokonaniami; performance measurement; performance management