Koncepcja rozwoju komputerowo wspomaganego systemu kalkulacji kosztów dla przedsiębiorstwa produkcyjnego - Januszewski, Arkadiusz (The Conception of Computer-based Costing System Development for a Manufacturing Company, 2010)
W artykule opisano komputerowo wspomagane systemy kalkulacji kosztów stosowane w przedsiębiorstwach produkcyjnych. W pierwszej części przedstawiono problem rozliczania pośrednich kosztów produkcji oraz propozycję jego rozwiązania przy pomocy rachunku kosztów działań. Następnie scharakteryzowano system kalkulacji kosztów w przedsiębiorstwie produkcyjnym ALFA oraz uzasadniono potrzebę jego modyfikacji z wykorzystaniem rachunku kosztów działań. Na koniec zaprezentowano koncepcję koniecznych zmian w informatycznym systemie wspomagającym kalkulację kosztów produktów stosowanym w ALFA.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 150-160
Keywords: rachunek kosztów działań; komputerowo wspomagany system kalkulacji kosztów