Wybrane koncepcje pomiaru dokonań i możliwości ich zastosowania w zakładach opieki zdrowotnej - Jakimowicz, Hanna (Selected Concepts of Performance Measurement and their Potential Application in Health Care Organizations, 2010)
W warunkach ograniczonych zasobów występujących w systemie ochrony zdrowia rodzi się potrzeba kompleksowego pomiaru i oceny dokonań zakładów opieki zdrowotnej. Artykuł prezentuje wybrane wielowymiarowe koncepcje pomiaru dokonań: tableau de bord, zbilansowaną kartę dokonań, model doskonałości EFQM oraz metodę hoshin kanri. Wyboru koncepcji dokonano z punktu widzenia możliwości ich adaptacji w zakładach opieki zdrowotnej w Polsce, a także ze względu na liczne przykłady wdrożeń w specyficznym sektorze ochrony zdrowia na całym świecie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 141-149
Keywords: system pomiaru dokonań; zrównoważona karta wyników; tableau de bord; model EFQM; hoshin kanri