Pomiar dokonań jednostek samorządu terytorialnego przy użyciu mierników finansowych - Filipiak, Beata (Measurement of the Territorial-government Units' Achievements by Using Financial Measurement Instruments, 2010)
Artykuł wskazuje na potrzebę, znaczenie i metodykę pomiaru dokonań na podstawie budżetowania zadaniowego w jednostkach samorządu terytorialnego. W artykule zaprezentowano kierunki wykorzystania mierników finansowych jako mierników wykorzystywanych w procesie oceny realizacji zadań. Autor dokonał klasyfikacji mierników na podstawie dwóch podejść, które mogą być wykorzystywane w ocenie dokonań jednostki samorządu terytorialnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 122-130
Keywords: JST; pomiar dokonań; budżet zadaniowy