Wykorzystanie zrównoważonej karty wyników w doskonaleniu procesów biznesowych - Chomiak-Orsa, Iwona (Using Balanced Scorecard to Improve Business Processes, 2010)
Współczesne organizacje postrzegają możliwość rozwoju przez doskonalenie procesów biznesowych. Ocena i doskonalenie procesów biznesowych w organizacji wymaga stosowania instrumentów ekonomicznych. Ponadto większość przedsiębiorstw analizuje procesy biznesowe z perspektywy klienta oraz stopnia zaspokojenia jego potrzeb i oczekiwań. Instrumentem ekonomicznym, który umożliwia kompleksową ocenę procesów jest zrównoważona karta wyników. Umożliwia ona ocenę procesów z perspektywy finansowej, klienta, procesów wewnętrznych oraz innowacji i wzrostu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 91-99
Keywords: zrównoważona karta wyników; procesy biznesowe; doskonalenie procesów biznesowych