Optymalizacja kosztów przejęć i fuzji - Buk, Halina (Cost Optimization of the Mergers and Acquisitions, 2010)
Jednym z podstawowych kryteriów oceny skutków ekonomicznych fuzji i przejęć jest minimalizowanie bieżących i przyszłych kosztów dokonywania takich operacji. Można wskazać na trzy podstawowe potencjalne obszary minimalizowania kosztów: ograniczanie ponoszonych kosztów bezpośrednich połączenia, ograniczanie kosztów organizacji nowej spółki lub podwyższenia kapitału podstawowego, przeprowadzanie stosownego przeszacowania wartości aktywów i zobowiązań jednostek przejmowanych oraz realizowanie przejęć odwrotnych. Odpowiednie sterowanie każdym z tych obszarów pozwala zwiększyć efektywność dokonywanych połączeń spółek, a jednocześnie wpływać na obraz sytuacji finansowej jednostki przejmującej w latach następnych po połączeniu. Nie bez znaczenia są w każdym z tych obszarów stosowane standardy rachunkowości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 71-80
Keywords: łączenie się spółek; koszty łączenia spółek; fuzje przedsiębiorstw; cena przejęcia