Budżet podstawy zerowej w jednostkach samorządu terytorialnego - Bucior, Grzegorz (Zero Based Budget in Local Government, 2010)
Reforma gospodarki finansowej sektora publicznego w Polsce związana jest z modyfikacją budżetowania. Podstawowym elementem reformy budżetowania jest wprowadzenie metod alternatywnych w stosunku do budżetowania przyrostowego. W praktyce samorządu lokalnego wykształciła się i zaczęła być stosowana metoda budżetowania zadaniowego, będąca polską wersją znanego w USA i Europie Zachodniej programowania budżetowego. We wdrażaniu budżetu zadaniowego może być pomocny budżet podstawy zerowej ze swoim radykalnym odejściem od historycznej bazy informacji budżetowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 62-70
Keywords: budżet podstawy zerowej; budżetowanie w jednostkach samorządu terytorialnego; ZBB