Możliwość implementacji rachunkowości zarządczej w administracji samorządowej - Borowiec, Leszek (Possibility of the Management Accounting Implementation in the Local Government Administration, 2010)
Niniejszy artykuł przedstawia zagadnienia związane z działaniami w zakresie podnoszenia efektywności funkcjonowania administracji samorządowej. Celem artykułu jest zaproponowanie oraz omówienie możliwości implementacji rachunkowości zarządczej wykorzystywanej w przedsiębiorstwach na poziomie administracji samorządowej. W opracowaniu porównano istotę funkcjonowania przedsiębiorstw z funkcjonowaniem jednostek samorządu terytorialnego jako podmiotów świadczących usługi publiczne. Rachunkowość zarządcza może, dzięki swoim instrumentom, skutecznie wspomagać procesy decyzyjne na poziomie jednostek samorządu terytorialnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 53-61
Keywords: rachunkowość zarządcza; samorząd terytorialny; instrumenty rachunkowości zarządzczej; efektywność administracji