Identyfikacja i ujawnianie informacji o kosztach i przychodach w sprawozdaniu finansowym - Bodzianny, Jolanta; Markiewicz-Rudnicka, Dominika (The Identification and Recognition of Incomes and Expenses in Financial Statement, 2010)
Zmieniające się warunki gospodarowania, a w szczególności postępująca globalizacja, wpłynęły na modyfikację funkcji i celu prowadzenia rachunkowości, w tym na sposób identyfikowania, pomiaru i ujawniania kosztów w sprawozdaniu finansowym. Ewolucja sposobu prezentacji informacji o kosztach i przychodach przejawia się m.in. w zmienionym MSR 1, zgodnie z którym jednostka gospodarcza ma możliwość wyboru sposobu prezentacji informacji o całkowitych dochodach. Artykuł prezentuje zasady identyfikacji kategorii kosztów i przychodów oraz ich ujawniania w sprawozdaniu finansowym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 43-52
Keywords: przychody; koszty; zyski i straty nadzwyczajne; sprawozdanie z całkowitych dochodów