Audyt jako niezbędny instrument w procesie nadzoru właścicielskiego nad projektem inwestycyjnym - Bednarek, Piotr (Audit as an Essential Instrument of Construction Project Governance Process, 2010)
Nowe regulacje prawne związane ze wzmocnieniem nadzoru korporacyjnego w spółkach publicznych w Polsce oraz prawo Wspólnoty Europejskiej, określające zasady wykorzystania funduszy przeznaczonych na rozwój infrastruktury, wskazują na potrzebę większej kontroli realizacji projektów inwestycyjnych. Istotnym instrumentem nadzoru właścicielskiego jest audyt projektu przeprowadzany przez niezależny podmiot. Cele, zakres i sposób jego przeprowadzania często różnią się w praktyce, w zależności od potrzeb i oczekiwań właścicieli biznesowych. Jednakże na podstawie dotychczasowych doświadczeń i literatury można określić główne cechy, metody i rezultaty tych audytów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 13-23
Keywords: audyt; projekt inwestycyjny; kontrola projektu