A Prototype of a Platform for Data-driven Approach to Detection of Cognitive Biases - Fafuła, Aleksander (Wykrywanie błędów poznawczych poprzez podejście zorientowane na dane - prototyp platformy, 2010)
Błędy poznawcze wpływają często na procesy związane z podejmowaniem decyzji inwestycyjnych na giełdach papierów wartościowych. Do błędów tych zalicza się złożone problemy postrzegania oraz rozumienia rzeczywistości. Artykuł opisuje konstrukcję prototypu systemu, którego przeznaczeniem jest detekcja błędów poznawczych. Wykrywanie tychże zostało oparte na metodach drążenia danych. Wybrano następujące błędy poznawcze: paradoks hazardzisty, iluzję grupowania, zaniedbywanie miarodajności, efekt polaryzacji i zasadę podczepienia. Do prowadzenia badań skonstruowano symulator giełdowy, który oprócz standardowych funkcji został rozbudowany o mechanizm prowadzenia ankiet psychologicznych. Rezultaty badania są obiecujące i zasługują na pogłębienie studiów na ten temat.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 104, s. 71-78
Keywords: cognitive biases; trading simulator; patterns in behaviour