Interpretacja zjawiska kryzysu w kontekście modelu komunikacji społecznej - Zalewska, Magdalena (The Crisis Phenomenon Interpretation in the Communication Model Context, 2010)
W niniejszym artykule wskazano na obiektywne i subiektywne źródła kryzysu. Skupiono się na źródłach subiektywnych. Na przykładzie dwóch wybranych modeli komunikacyjnych - modelu trójkątnego i modelu agenda-setting - przedstawiono, w jaki sposób właśnie poprzez komunikację społeczną subiektywne źródła kryzysu wpływają na eskalację zagrożenia kryzysowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 623-629
Keywords: kryzys; komunikowanie się; model trójkątny T.M. Newcomba; model agenda-setting M. McCombsa i D. Showa