Zarządzanie zasobami ludzkimi w kryzysie - Lewicka, Dagmara (Human Resources Management in Crisis, 2010)
Artykuł przedstawia zagadnienie wpływu kryzysu na zarządzanie zasobami ludzkimi. Prezentuje działania przedsiębiorstw, które w rankingu "Fortune 500" na najlepszego pracodawcę zajęły w 2009 r. miejsca w pierwszej dziesiątce, poszukując odpowiedzi na pytanie, jakie czynniki sprawiły, że przedsiębiorstwa te uplasowały się tak wysoko, mimo kryzysu gospodarczego. W drugiej części autorka przedstawia rezultaty sondażu przeprowadzonego wśród pracowników oraz studentów studiów podyplomowych z zakresu zarządzania województw dolnośląskiego i małopolskiego w celu uzyskania informacji na temat działań podejmowanych przez przedsiębiorstwa polskie oraz ich wpływu na pracowników.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 565-574
Keywords: kryzys; komunikowanie w kryzysie; zasoby ludzkie w kryzysie; skutki kryzysu widziane oczami pracowników