Zarządzanie zasobami ludzkimi a kształtowanie otwartej kultury organizacyjnej - najważniejszego czynnika kształtującego zdolność uczenia się przedsiębiorstwa - Zgrzywa-Ziemak, Anna; Hopej, Marian; Kamiński, Ryszard (Human Resource Management and the Shaping of the Open Organizational Culture - the Most Important Factor of the Organizational Learning Capability, 2010)
W artykule podjęto próbę określenia wpływu rekrutacji, selekcji, oceny i rozwoju oraz motywowania pracowników na kulturę organizacyjną. W badaniach uwzględniono również inne czynniki kulturotwórcze. Wykazano, że na kształtowanie otwartej kultury organizacyjnej wpływ mają: przywództwo rozproszone, selekcja pracowników oraz kluczowe wartości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 545-552
Keywords: zasoby ludzkie; kultura organizacyjna; organizacyjne uczenie się