Metody pomiaru kapitału intelektualnego przedsiębiorstwa - Roszyk-Kowalska, Gabriela; Stańda, Andrzej (Methods to Measure Corporate Intellectual Capital, 2010)
Problematyka kapitału intelektualnego od dłuższego już czasu jest przedmiotem zainteresowania środowisk naukowych oraz praktyki gospodarczej. Coraz liczniejsze są publikacje pogłębiające i rozszerzające stan wiedzy o tym niematerialnym zasobie organizacji, traktowanym coraz częściej jako kluczowy czynnik sukcesu w grze konkurencyjnej. Jest postrzegany jako czynnik przewagi konkurencyjnej, jest ważny strategicznie sam z siebie i nie jest substytutem dla innego typu kapitału przedsiębiorstwa. Zasadne jest zatem pytanie; jakimi metodami można mierzyć kapitał intelektualny przedsiębiorstw? Próba poszukiwania odpowiedzi na to pytanie stanowi cel opracowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 531-537
Keywords: kapitał intelektualny; sposoby pomiaru kapitału intelektualnego