Diagnoza poziomu zarządzania w instytucji sektora publicznego na przykładzie Izby Celnej w Poznaniu - Flieger, Michał (Diagnosis of Management System in Public Institution on the Example of Customs Chamber in Poznań, 2010)
Niniejszy artykuł przedstawia wyniki badań dotyczące zastosowania koncepcji organizacji uczącej się w Izbie Celnej w Poznaniu. Badaniu poddane zostały cztery obszary organizacji: obszar organizacyjnych uwarunkowań kreatywności, obszar komunikacyjnych uwarunkowań kreatywności, obszar motywacji do zmian oraz obszar psychospołecznego klimatu zmian. Wyniki badań wskazują jednoznacznie, że organizacja ta nie posiada cech organizacji uczącej się. Dodatkowo ujawniono wiele mechanizmów o charakterze patologicznym. Aby wdrożyć tę koncepcję w badanej organizacji, konieczne są głębokie zmiany w zakresie wiedzy kierowniczej, metod i praktyk zarządzania oraz kontroli.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 521-530
Keywords: kryzys; diagnoza zarządzania; organizacja ucząca się; obszar organizacyjny