Mała firma w obliczu kryzysu - nacisk na rozwój czy obrona status quo - Wierzbic, Arkadiusz (Small Company Faced with Crisis - Strive for Development or Defending Status Quo, 2010)
Treścią artykułu jest porównanie działań podejmowanych w obliczu kryzysu w dwóch małych firmach, które mają podobny model działania na rynku, a które zdecydowanie różnią się w kwestii poziomu akceptowanego ryzyka i aspiracji kierownictwa oraz wybranej strategii radzenia sobie z kryzysem. Jedna z firm postawiła na agresywne działania prorozwojowe pomimo niesprzyjających warunków otoczenia, druga natomiast wybrała działania zachowawcze.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 490-496
Keywords: mała firma; kryzys; rozwój