Konkurencyjna przewaga dzięki innowacji. Czym różni się działanie firm innowacyjnych i tradycyjnych w czasach kryzysu gospodarczego - Kołaczyk, Ewelina; Wawrzynek, Łukasz (Competitive Advantage through Innovation. What is the Difference between the Operation of Innovative Company and the Traditional Company During Economic Crisis, 2010)
Autorzy zwracają uwagę na innowację jako źródło przewagi konkurencyjnej, które stało się podstawą przezwyciężania kryzysu pomimo innego celu samej innowacji. Gdy firmy innowacyjne, myśląc o rozwoju i walce konkurencyjnej, wdrażają innowację, nie traktują jej jak działania antykryzysowego. W czasie kryzysu gospodarczego, który wydaje się już przezwyciężony, wyraźnie widać, że mimo jego globalnego zasięgu firmy innowacyjne, w przeciwieństwie do firm tradycyjnych, nie musiały walczyć o przetrwanie będące wyznacznikiem kryzysu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 481-489
Keywords: innowacje; kryzys gospodarczy; przewaga konkurencyjna