O potrzebie uwzględniania norm etycznych w zarządzaniu kryzysowym - Zabłocka-Kluczka, Anna (About the Need of Taking Ethical Standards into Consideration in the Process of Crisis Management, 2010)
Niniejszy artykuł nie jest wyczerpującym opracowaniem dotyczącym etyki zarządzania kryzysowego, a raczej próbą sygnalizacji pewnych istotnych, jak się wydaje, kwestii w tej materii. Pewne zagadnienia (np. odnoszące się do etyki jako nauki o zasadach moralnych, etyki biznesu czy etyki zarządzania) są z konieczności potraktowane dosyć powierzchownie. Celem artykułu jest natomiast próba zwrócenia uwagi na dylematy moralne, które towarzyszą procesom podejmowania decyzji w kryzysie. W szczególności przedstawiono w nim uwarunkowania, jakie stwarza kryzys organizacji dla realizacji postulatów etyki w zarządzaniu, podwaliny idei etycznego zarządzania kryzysowego oraz niektóre dylematy związane z jej realizacją.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 427-437
Keywords: zarządzanie kryzysowe; etyka; etyka biznesu; etyka zarządzania; kryzys organizacji