Służby HR w procesie rozwoju i odnowy organizacji - Szumowski, Witold (HR Department in the Process of Development and Renovation of an Organization, 2010)
W prezentowanym opracowaniu autor podejmuje próbę określenia, w jakim zakresie służby HR uczestniczą w procesie rozwoju i odnowy organizacji. Autor na podstawie przedstawionych modeli teoretycznych wskazuje na dwa kluczowe obszary, w jakich działy personalne powinny wspierać organizacje. W odniesieniu do tych dwóch obszarów (partnerstwa strategicznego oraz zarządzania zmianą) autor prezentuje uzyskane wyniki badań na temat zakresu wsparcia ze strony służb HR.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 400-411
Keywords: służby HR; rozwój organizacji; odnowa organizacji