Adaptacja innowacji w organizacji nośnikiem przetrwania w warunkach kryzysu - Pichlak, Magdalena (Adoption of Innovations in Organizations - Main Source of Firm Enduring in Crisis, 2010)
W artykule zawarto rozważania dotyczące problematyki procesu adaptacji innowacji w organizacji, w oparciu o trzy szeroko rozpoznane fazy - zapoczątkowanie (inicjację), podjęcie przez zespół zarządzający decyzji o adaptacji innowacji oraz implementację innowacji. Rozważania teoretyczne uzupełniono wnioskami płynącymi z przeprowadzonych kilka lat temu badań empirycznych związanych z generowaniem i adaptacją innowacji w organizacjach województwa śląskiego oraz badań empirycznych prowadzonych obecnie, co pozwala na formułowanie pierwszych wniosków dotyczących implementacji innowacji w warunkach spowolnienia tempa wzrostu polskiej gospodarki, postrzeganego jako przejaw ogólnoświatowego kryzysu gospodarczego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 377-384
Keywords: innowacja; innowacyjność; województwo śląskie