Analiza zachowań firmy z branży deweloperskiej w kontekście kryzysu finansowego - Organa, Michał (The Analysis of the Real Estate Developer's Behaviour in the Context of the Financial Crisis, 2010)
W artykule zaprezentowano zmieniającą się, pod wpływem kryzysu finansowego, strategię działania dolnośląskiego przedsiębiorstwa deweloperskiego. Dokonano próby zidentyfikowania kluczowych zachowań firmy sprzed kryzysu, w jego trakcie oraz po powrocie do stosunkowo normalnej sytuacji, celem ukazania istotnych przemian w sposobie prowadzenia biznesu. Priorytetem było wskazanie wniosków wyciągniętych przez osoby zarządzające przedsiębiorstwem. Źródłem informacji były wywiady bezpośrednie z przedstawicielami kadry zarządzającej. Artykuł jest próbą zaprezentowania spojrzenia na kryzys finansowy z perspektywy praktyków branży deweloperskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 368-376
Keywords: kryzys finansowy; branża deweloperska; rynek nieruchomości; turbulentne otoczenie