Podejście zasobowe a odnowa strategiczna przedsiębiorstwa - Malewska, Kamila (Resource-Based View versus Strategic Renewal of an Organization, 2010)
Zmiany zachodzące w otoczeniu zmuszają współczesne organizacje do rozwijania ich zdolności adaptacyjnych. Zmiany te dotyczyć mogą struktury, strategii, poszukiwania nowych rynków, poszerzania oferty produktów, unowocześniania infrastruktury lub technologii. Proces polegający na wyznaczaniu nowych kierunków funkcjonowania organizacji, adekwatnych do zachodzących zmian, nosi nazwę odnowy strategicznej. Analizując literaturę przedmiotu dotyczącą problematyki odnowy strategicznej przedsiębiorstwa, można zauważyć wiele wątków wspólnych z dominującym obecnie na gruncie zarządzania strategicznego podejściem zasobowym. Powstaje zatem pytanie: czy przedsiębiorstwo wykorzystujące to podejście w praktyce zarządzania strategicznego realizuje jednocześnie proces odnowy strategicznej? Celem referatu jest próba udzielenia odpowiedzi na to pytanie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 361-367
Keywords: podejście zasobowe; odnowa strategiczna