Foresight jako narzędzie predykcji zjawisk kryzysowych - Malara, Zbigniew; Sobol, Jolanta (Foresight as a Means for Prediction of Crisis Phenomena, 2010)
Niniejszy referat jest próbą opisania koncepcji foresightu jako instrumentu służącego przewidywaniu i kreśleniu przyszłych zjawisk kryzysowych. Zostały w nim przedstawione podstawowe mechanizmy i przykłady zastosowania foresightu oraz zapisy służące teorii i praktyce zarządzania przedsiębiorstwem w warunkach niepewności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 351-360
Keywords: organizacja; kryzys; niepewność; przyszłość; foresight