Autodynamizm w strukturach zadaniowych - Lichtarski, Janusz Marek (Autodynamism within Task Structures, 2010)
Struktury zadaniowe przedstawiane są zwykle jako rozwiązania, które mają ogromny potencjał adaptacyjny i osiągają wysoką sprawność w dynamicznym otoczeniu. W praktyce jednak istnieją zjawiska i mechanizmy zmniejszające ich elastyczność i obniżające sprawność. Jednym z takich mechanizmów jest autodynamizm. Celem artykułu jest ukazanie istoty i przykładów autodynamizmu struktur zadaniowych. W tekście zaprezentowano wyniki badań jakościowych, których celem były eksploracja i ułatwienie zrozumienia zjawiska autodynamizmu, nie zaś testowanie hipotez i formułowanie wniosków ogólnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 343-350
Keywords: struktury zadaniowe; autodynamizm