Zarządcze stereotypy w kształtowaniu przyszłości organizacji - Krzakiewicz, Kazimierz (Management Stereotypes and the Future of an Organisation, 2010)
Zarządcze stereotypy mają istotne znaczenie dla przyszłości organizacji. Zbiór dominujących w organizacji stereotypów można nazwać formułą sukcesu organizacji, która może sprzyjać efektywnym inwestycjom, inspirować członków organizacji i zapewnić przewagę w walce konkurencyjnej. Stabilność formuły sukcesu może zapewnić firmie efektywność działania, która z kolei pomaga jej skutecznie konkurować w stabilnym otoczeniu. Jednakże, kiedy warunki konkurowania gwałtownie się zmieniają, silne strony organizacji mogą przekształcić się w słabe strony, a istniejący system wartości - w ograniczenia. Stereotypy podstawowe (określające) dotyczące modeli strategicznych, zasobów, organizacyjnych procesów, relacji i wartości, mogą zapewnić firmie początkowy sukces i zdeterminować charakter jej rozwoju na wiele lat. Podejmowane w tym okresie decyzje są oparte na osiągniętym status quo i w istocie rzeczy utrwalają go. Wzmacniające stereotypy nie pozwalają jednak organizacji zejść z zadanego wcześniej kursu wtedy, kiedy okazuje się to konieczne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 334-342
Keywords: zarządcze stereotypy; decyzje kierownicze; stereotypy podstawowe; stereotypy wzmacniające; organizacyjna inercja