Model dojrzałości zarządzania outsourcingiem narzędziem oceny dostawców usług - Wodecka-Hyjek, Angelika (Outsourcing Management Maturity Model As a Tool of Service Providers Evaluation, 2010)
Celem opracowania jest próba ukazania zarysu struktury modelu dojrzałości zarządzania outsourcingiem jako narzędzia doskonalenia działalności dostawców usług outsourcingowych. Na wstępie wyartykułowano korzyści i zagrożenia stosowania strategii biznesowej opartej na outsourcingu w kontekście konieczności wprowadzania zmian implikowanych postępującą globalizacją i skutkami kryzysu światowego. W zasadniczej treści opracowania wskazano istotę, scharakteryzowano szczegółowo fazy, elementy organizacyjne oraz poziomy modelu dojrzałości zarządzania outsourcingiem. W podsumowaniu zaprezentowano aspekty wykorzystania modelu przez firmy światowe.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 267-274
Keywords: outsourcing; model dojrzałości zarządzania outsourcingiem; dostawca usług outsourcingowych