Modele i metody audytu procesów biznesowych - Cieśliński, Wojciech; Kowalewski, Marcin; Nawrocka, Elżbieta (Models and Methods of Business Processes Audit, 2010)
W celu zdefiniowania, na jakim poziomie rozwoju organizacyjnego (szczególnie w kierunku orientacji na procesy) znajduje się przedsiębiorstwo, niezbędne jest przeprowadzenie audytu organizacyjnego, w tym audytu procesów. Jego celem jest dostarczenie dowodów do identyfikacji faz rozwoju organizacyjnego (orientacja na funkcje, procesy i zdarzenia) oraz faz rozwoju w kierunku orientacji na procesy (narodziny, wzrost i doskonalenie). Celem niniejszego artykułu jest uwypuklenie roli audytu procesów w zarządzaniu przedsiębiorstwem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 234-242
Keywords: audyt procesów; zarządzanie procesami