Przekształcenia szpitali - szansa czy zagrożenie dla systemu - Kacała, Joanna (Transformation of Hospitals - Opportunity or Threat for the System, 2010)
Celem referatu jest przedstawienie uwarunkowań wpływających na sposób realizacji usług zdrowotnych przez administrację samorządową oraz próba odpowiedzi na pytanie, czy świadczenie usług w dotychczasowej formie może być jeszcze efektywne. Zdefiniowano różnice między pojęciami komercjalizacja i prywatyzacja. Przedstawiono wpływ uwarunkowań formalnoprawnych na zasady funkcjonowania szpitali oraz możliwości efektywnego zarządzania nimi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 225-233
Keywords: zarządzanie szpitalem; zmiany; restrukturyzacja