Teoretyczne podstawy i rola szkoły zasobowej zarządzania strategicznego - Gospodarek, Tadeusz; Krupski, Rafał (Theoretical Background and the Role of the Resource Based View Theory of the Firm in Management Science, 2010)
W pracy pokazano szczególną rolę zasobowego ujęcia zarządzania i opisu organizacji RBV (Resource Based View). Wynikające z RBV formalne ujęcie organizacji i oddziaływania prowadzi do ciekawych konkluzji dotyczących istnienia optymalnego zarządzania. Pozwala również na połączenie równowagi mikro-makro w zarządzaniu oparte na teorii Debreu i Nasha. Starano się przekonać, że współczesne koncepcje zarządzania rozwiązujące problemy podejmowania decyzji w warunkach niepewności muszą być oparte na kategorii zasobów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 218-224
Keywords: RBV; równowaga Debreu; twierdzenie Nasha; zasobowe koncepcje zarządzania; okazje