Rola kadry kierowniczej w procesie zmian kultury organizacyjnej w warunkach kryzysu - Starosta, Anna (Role of Management in the Process of Changes of Organizational Culture in the Times of Crisis, 2010)
Turbulentne otoczenie wymusza dostosowanie kultury organizacyjnej do warunków wewnętrznych i zewnętrznych. Wiele przedsiębiorstw nie jest w stanie nadążyć z wprowadzaniem działań korygujących, czego konsekwencją jest popadanie w stan kryzysowy. W celu wyjścia z takiej sytuacji konieczna jest ciągła zmiana kultury organizacyjnej zintegrowanej z procesem zarządzania. Najważniejszą rolę w procesie zmiany kultury organizacyjnej odgrywa kadra kierownicza. Celem artykułu jest ukazanie wpływu kadry kierowniczej w poszczególnych etapach procesu zmiany kultury organizacyjnej w warunkach kryzysu. Trwałość dokonywanych zmian zależy od stopnia ingerowania w poszczególne warstwy kultury organizacyjnej. Kadra kierownicza musi zmieniać nie tylko normy i zachowania pracowników, ale także wartości wyznawane przez członków organizacji. Od kompetencji kierownictwa będzie zależało, czy proces zmiany kultury organizacyjnej będzie udany i czy pracownicy zaakceptują nową kulturę w firmie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 156-162
Keywords: zmiana kultury organizacyjnej; kryzys; kadra kierownicza