Metafora nowej organizacji w obliczu kryzysu - Pietruszka-Ortyl, Anna (Metaphor of New Organization in the Face of Crisis, 2010)
Punktem wyjścia podjętych rozważań było ukazanie kryzysu jako źródła rewolucji naukowej, istotnego czynnika generującego okres "przedparadygmatyczny". Następnie przedstawiona została wykładnia paradygmatu w ujęciu T.S. Kuhna, zarówno w szerokiej, jak i w wąskiej perspektywie. Zasadnicza część opracowania poświęcona została zarysowaniu nowej metafory - organizacji jako partnera - w kontekście ewolucji współczesnych paradygmatów zarządzania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 129-136
Keywords: kryzys; paradygmat; metafora organizacyjna; partnerstwo