O możliwości zastosowania syntetycznego miernika zdolności kredytowej gminy w procesie kredytowania jednostek samorządu terytorialnego - przykład gmin województw dolnośląskiego i wielkopolskiego - Wiśniewski, Marcin (About the Possibility of Application of Synthetic Indicator of Community's Creditability in Crediting Process - an Example of Lower Silesian and Greater Poland Voivodeships' Communities, 2010)
Ocena zdolności kredytowej jest kluczowym elementem procesu kredytowania. W niniejszym artykule autor zaprezentował nowe rozwiązanie, które mogłoby być stosowane przez banki w procesie kredytowania jednostek samorządu terytorialnego, a którym jest syntetyczny wskaźnik zdolności kredytowej. Wyniki dotychczasowych badań, przeprowadzonych przez autora, wskazują, iż ratingi kredytowe polskich jednostek samorządu terytorialnego mogą być w niemal 100% odtworzone na podstawie informacji finansowych o tych jednostkach. Dlatego też, w celu odpowiedniej oceny zdolności kredytowej jednostek, zagregowano w jednym mierniku najistotniejsze informacje finansowe, opisujące sytuację jednostki. W celu zaprezentowania funkcjonowania zaprojektowanej miary, przebadano za jej pomocą gminy województwa dolnośląskiego i wielkopolskiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 124, s. 219-234
Keywords: ryzyko kredytowe; zdolność kredytowa; samorząd terytorialny; gmina