Analiza potencjalnych skutków stosowania surchargingu dla rynku kart płatniczych - Polasik, Michał (Analysis of Potential Effects of Surcharging on the Payment Cards Market, 2010)
W artykule zaprezentowano potencjalne ekonomiczne i społeczne skutki prawnego dopuszczenia stosowania opłat dodatkowych dla płatności kartami, tj. surchargingu. W Dyrektywie w sprawie usług płatniczych (PSD) zawarto zakaz stosowania przez organizacje płatnicze zasady no-surcharge rule, zabraniającej stosowania takich opłat przez handlowców. Jednak państwa członkowskie mogą wprowadzić opcję narodową w celu ograniczenia lub wyłączenia tej regulacji. Stosowanie surchargingu miało w innych krajach negatywny wpływ na rozwój rynku kart płatniczych. Głównym powodem była duża wrażliwość cenowa klientów, skutkująca mniejszą liczbą transakcji kartami. Wydaje się, że wprowadzenie zakazu dla no-surcharge rule w Polsce mogłoby stanowić istotną barierę dla rozwoju obrotu bezgotówkowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 124, s. 148-168
Keywords: surcharging; PSD; karty płatnicze; obrót bezgotówkowy