Wpływ dokapitalizowania na wzrost aktywności kredytowej banków spółdzielczych w Polsce - Myrczek, Józef; Partyka, Justyna; Rokita-Rogala, Renata (An Impact of the Capitalisation of the Cooperative Banks on Increasing their Lending Activity, 2010)
W Polsce funkcjonuje ponad 500 banków spółdzielczych. Ogólnie w sektorze spółdzielczym występuje nadwyżka w wysokości ok. 14 mld zł złożonych depozytów nad wielkością udzielonych kredytów. Banki spółdzielcze są bardzo zróżnicowane i zarówno kapitał, jak i nadwyżka akcji depozytowej nad kredytową są nierównomiernie rozłożone. W efekcie dokapitalizowanie banków spółdzielczych w celu zwiększenia aktywności kredytowej jest istotne w perspektywie krótkoterminowej tylko dla grupy ok. 20-30 banków spółdzielczych, w większości o dużej dynamice rozwoju. Głównym źródłem zasilania funduszy podstawowych banków spółdzielczych jest podział nadwyżki bilansowej. Jak dotychczas zobowiązania podporządkowane mają niniejsze znaczenie dla większości banków spółdzielczych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 124, s. 137-147
Keywords: banki spółdzielcze; aktywność kredytowa