Model biznesowy i wielkość banku a jego bezpieczeństwo : analiza empiryczna - Miklaszewska, Ewa; Mikołajczyk, Katarzyna (Bank Size and Business Model and Its Soundness : Empirical Analysis, 2010)
Globalny kryzys finansowy 2007-2009 pokazał, że wiara w stabilność i bezpieczeństwo dużych banków była często bezpodstawna. Nagły spadek zaufania do banków i załamanie globalnego rynku międzybankowego zwróciły uwagę na konieczność wypracowania nowych metod badania bezpieczeństwa banków. Celem artykułu było więc zwrócenie uwagi na problemy bezpieczeństwa działania banku, jako ważnego elementu oceny banku nie tylko przez regulatorów, ale wszystkich uczestników rynku finansowego. W części empirycznej dokonano analizy bezpieczeństwa działania banków na polskim rynku bankowym za pomocą wskaźnika Z-score, liczonego dla banków komercyjnych w okresie 2003-2009, ze szczególnym uwzględnieniem dwóch kryteriów: typu banku (modelu biznesowego) i jego wielkości. Wyniki analizy pokazały, iż w okresie pokryzysowym pogorszyło się bezpieczeństwo wszystkich grup analizowanych banków, choć w różnym stopniu - najbezpieczniejszą grupą okazały się duże banki uniwersalne, najmniej bezpieczną - banki należące do grupy średnich banków kredytowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 124, s. 122-136
Keywords: bezpieczeństwo banków; model biznesowy; wskaźnik Z-score