Produkty strukturyzowane jako element oferty bankowości detalicznej - Grenda, Sylwia (Structured Products as a Part of Retail Banking Offer, 2010)
Głównym celem artykułu jest przybliżenie produktów strukturyzowanych jako oferty bankowości detalicznej oraz analiza polskiego rynku produktów strukturyzowanych. W pierwszej części opisana została idea produktów strukturyzowanych. Druga część przedstawia dostępne na polskim rynku rodzaje produktów strukturyzowanych oraz opisuje najpopularniejsze z nich. W trzeciej części przedstawiona została konstrukcja podstawowych produktów strukturyzowanych z uwzględnieniem w ich budowie najprostszych opcji. Opisana została również, specyfika, dzięki której możliwe jest obniżenie ryzyka inwestycyjnego tych produktów. Ostatnia część artykułu przedstawia rynek produktów strukturyzowanych w Polsce oraz opisuje główne cechy tych produktów przemawiające za uznaniem ich za element oferty bankowości detalicznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 124, s. 35-49
Keywords: produkty strukturyzowane; lokaty strukturyzowane; bankowość detaliczna; opcje