Zarządzanie ryzykiem kredytowym sektora bankowego w Polsce w okresie spowolnienia gospodarczego - Galbarczyk, Tamara Anna (Credit Risk Management in the Polish Banking Sector During Economic Slowdown, 2010)
Wzrost roli kredytów detalicznych skłania do pytania o zagrożenie banków ryzykiem kredytowym. Jego ocenę umożliwia analiza jakości portfela kredytowego, pokrycia ekspozycji kredytowych rezerwami oraz wyposażenia kapitałowego banków. Kontroli ryzyka służą normy ostrożnościowe oraz umiejętne nim zarządzanie przez banki, do pogorszenia którego przyczyniło się rozluźnienie zasad polityki kredytowej. Znalazło to wyraz we wzroście należności zagrożonych i pod obserwacją, co mogłoby prowadzić do pogorszenia jakości portfela, gdyby nie zaostrzenie kryteriów udzielania kredytów detalicznych od 2009 r. Poza tym KNF wprowadziła rekomendację T, zwracającą uwagę na konieczność rzetelnej oceny zdolności kredytowej i przyjęcia bezpiecznego poziomu obciążenia dochodów spłatą zobowiązań kredytowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 124, s. 9-34
Keywords: ryzyko kredytowe; spowolnienie gospodarcze