Funkcjonowanie przedsiębiorstw w warunkach kryzysu na przykładzie polskich firm sektora MŚP - Piecuch, Teresa (Functioning of Companies in ihe Crisis on the Example of Polish SMEs, 2010)
W ostatnich latach słowo "kryzys" stało się bardzo popularne, wręcz modne, medialne. Często niepowodzenia firm i różne ich problemy tłumaczy się (nie zawsze słusznie) właśnie ogólnoświatowym kryzysem, który (w globalnej gospodarce) odbija się na wszystkich podmiotach gospodarczych. Badania dowodzą jednak, że polskie firmy (szczególnie małe i średnie) nie odczuwają tak dobitnie skutków kryzysu. Być może jest to kwestia niedalekiej przyszłości, dlatego przedsiębiorcy, którym brak profesjonalnego podejścia do tego problemu, powinni radykalnie zmienić swoje nastawienie. Powinni uzmysłowić sobie nieuchronność kryzysów i opracowywać strategie radzenia sobie z nimi. Tylko takie podejście zwiększa ich szanse na przetrwanie w sytuacjach trudnych i kryzysowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 120-128
Keywords: kryzys; sytuacje kryzysowe; zarządzanie w warunkach kryzysu; walka z kryzysem