Komplementarność modeli rachunku kosztów w zarządzaniu dokonaniami przedsiębiorstwa - Nita, Bartłomiej (Complementarity of Costing Models in Corporate Performance Management, 2010)
Artykuł dotyczy komplementarności modeli rachunku kosztów w kontekście zarządzania dokonaniami przedsiębiorstwa. Argumentuje się, że różne metody rachunkowości zarządczej, w szczególności systemy rachunku kosztów, mogą być integrowane w celu wspomagania dokonań organizacyjnych. W opracowaniu opisano trzy podstawowe modele i możliwe do wykorzystania interakcje, które między nimi zachodzą. W pierwszej części rozwinięto relację między rachunkiem kosztów działań i rachunkiem kosztów docelowych i zbadano korzyści tego podejścia. W drugiej części omówiono integrację rachunku kosztów docelowych z rachunkiem kosztów ciągłego doskonalenia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 135, s. 106-116
Keywords: rachunek kosztów; zarządzanie dokonaniami przedsiębiorstwa