Przykładowe mierniki służące do oceny zarządzania miastem - Nieplowicz, Maria (Review of Measures to Assess the Management of the City, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie istoty miasta oraz wskazanie wybranych mierników służących do oceny zarządzania miastem. Mierniki te zostały podzielone na dwie grupy, a mianowicie na mierniki, które będzie można zastosować do oceny zarządzania miastem jako całością, oraz na mierniki służące do oceny zarządzania urzędem miasta. W podsumowaniu wskazano zasady wprowadzania przedsiębiorczości do zarządzania miastem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 135, s. 95-105
Keywords: miasto; zarządzanie miastem; mierniki