Kontrowersje w uznawaniu kosztów uzyskania przychodów na tle orzecznictwa - Martynowicz, Aleksandra (Controversies in Recognizing Tax Costs Against Court Verdicts, 2010)
Koszty uzyskania przychodów są jednym z dwóch głównych elementów składających się na podstawę opodatkowania podatkiem dochodowym. Ich prawidłowa identyfikacja i wycena jest niezbędna do ustalenia poprawnej wysokości dochodu, a następnie podatku. Przepisy prawne nie definiują precyzyjnie kosztów uzyskania przychodów, co może powodować rozbieżności interpretacyjne. Ustawowa definicja jest częstym przedmiotem kontrowersji w stosowaniu prawa podatkowego. Praca ukazuje problemy interpretacyjne związane z definicją kosztów uzyskania przychodów i przedstawia kontrowersje w tym zakresie na tle orzecznictwa sądowego, które staje się wzorem dla późniejszych rozstrzygnięć w kwestiach spornych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 135, s. 86-94
Keywords: koszty uzyskania przychodów; celowość kosztów; związek kosztów z przychodami; orzecznictwo sądowe